четверг, 26 сентября 2013 г.

                                  Карл Брюллов

Брюллов Карл Петрович (1799-1852) - видатний художник, нащадок знамеччених французьких емігрантів-гугенотів. Його прадід Геогрг Брюлло переселився в Петербург в 1773 році і працював ліпником на фарфоровому заводі. Там працював і дід Карла. А вже батько Павло Іванович був академіокм орнаментальної скульптури і викладав у Петербурзькій Академії мистецтв. В ній навчалися і його п'ятеро дітей. Карл навчався в Академії дванадцять років і закінчив її у 1821 році. Був надто обдарованим учнем. Маючи незалежний та волелюбний характер він посварився з Президентом академії на випускному вечорі і через цей випадок поїхав в Італію не на кошти академії, хоч і отримав за успіхи у навчанні золоту медаль, а коштом Товариства заохочування художників.
1836 року художник повернувся з-за кордону. Після закінчення Петербузької академії мистецтв він довго вчився і працював в Італії. Картину "Останній день Помпеї" написав у Римі. Після створення картини «Останній день Помпеї » цар Микола І вельможно додав до прізвища літеру «В», аби вона сповіщала іноземцям про підданого з Російської імперії і нагадувала російські прізвища.
У цей період Брюллов знайомиться та працює із Тарасом Шевченком.
1849 року Брюллов від'їздить за кордон Флорентійська Академія наук надала йому титул професора першого ступеня. Помер в селищі Марчіано біля Риму

Комментариев нет:

Отправить комментарий